Bucuresti – 550 ani…

Capitala implineste anul acesta venerabila virsta de…550 de ani. Prima referire la orasul Bucuresti a fost facuta la 20 septembrie 1459, intr-un document prin care domnitorul Vlad Tepes confirma o donatie facuta unor mici feudali. De atunci si pina astazi, Bucurestiul a evoluat permanent ca primul centru politic, economic, financiar-bancar, comercial,cultural-stiintific,de invatamant,de transport,informational,sportiv si turistic al tarii.
Primaria Capitalei va invita sa sarbatorim impreuna acest eveniment, timp de o saptamina, intre 12 si 20 septembrie!
Ne vedem pe strazile Bucurestiului in Piata Constitutiei, Parcurile Herastrau, Cismigiu, Tineretului si Carol, in Piata George Enescu, in Centrul Istoric (pe strada Carada), dar si pe traseu la muzeele si teatrele care isi vor tine portile deschise expozitii si spectacole gratuite pentru iubitorii de frumos.
Zilele Bucurestiului sunt un eveniment maraton sustinut mai ales cu forte proprii. Primaria Municipiului Bucuresti a dorit implicarea la maximum – si in limitele bugetare aferente unui an criza – a tuturor institutiilor culturale aflate in subordine, in asa fel incit bucurestenii sa se poata bucura gratuit, o saptamina intreaga, de activitatea acestor institutii.
Pe 12 septembrie, luati-va copiii de mina si veniti, de la ora 10:00 in Parcul Herastrau. Acolo incepe Carnavalul Copiilor, care va avea loc in fiecare zi pina orele 16:00.
Tot din 12 septembrie, muzeele bucurestene isi deschid portile gratuit pentru publicul iubitor de arta si istorie.
Muzeul Literaturii Romane gazduieste o expozitie de pictura si grafica, Galeria Municipiului Bucuresti va prezinta o expozitie de pictura, decoratiuni interioare si arta fotografica,
Muzeul Taranului Roman va adaposti (luni, 14 septembrie, de la orele 20:00) Gala Filmului – Bucurestiul Interzis,
Muzeul Municipiului Bucuresti organizeaza (pe 17 septembrie), in colaborare cu Ministerul Administratiei si Internelor, simpozionul cu tema “550 de ani de la atestarea documentara a orasului Bucuresti”,
Si tot MMB organizeaza (pe 18 septembrie), in Parcul Herastrau, lansarea colitei filatelice aniversare “Bucuresti 550”
Expozitia “Ctitorii ale domnitorilor romani in Cetatea de Scaun a Bucurestilor” va asteapta in Pasajul Universitatii (vineri, 18 septembrie),
Biblioteca Metropolitana gazduieste simpozionul international “Cartea – Romania – Europa”, iar
Sala de Marmura de la Cercul Militar v-a pregatit o expozitie de tablouri cu licitatie ( pe 20 septembrie, de la orele 17:00).
In noaptea dintre 19 si 20 septembrie – Noaptea alba a Bucurestilor – nu mai putin de 12 muzee si institutii va asteapta cu portile deschise pina la orele 3 dimineata:
Muzeul George Enescu
Muzeul National de Arta al Romaniei
Muzeul de Geologie
Muzeul National de Istorie
Muzeul Literaturii Romane
Muzeul Municipiului Bucuresti
Muzeul de Arta Vasile Grigore
Muzeul Hartilor Vechi
Muzeul National de Arta Contemporana
Palatul Curtea Veche
Observatorul Astronomic
Muzeul Militar National
Arcul de Triumf va fi deschis vizitatorilor intre 18 si 20 septembrie cu expozitia “Legiunea Romana din Italia in timpul primului Razboi Mondial”.
Teatrele bucurestene vor pune in scena spectacole gratuite pe 19 si 20 septembrie, dupa cum urmeaza:
Teatrul Bulandra – Richard al III-lea se interzice (ora 19:00)
Teatrul Bulandra – Parcul Bazilescu – A douasprezecea noapte (ora 20)
Teatrul Nottara – Sala George Constantin, 19 sept – Doi pe o banca (19:30)
Teatrul ODEON – Pyram si Thisbe (ora 19:00)
Teatrul Mic – Parcul Sebastian, 19 sept – Se joaca pe gaura cheii (ora 20:00)
Teatrul de Comedie – Sala Studio – Domnisoara Iulia (ora 19:30)
Teatrul de Comedie: – Sala Mare, 19 sept – Sunt un orb (ora 19:00)- Sala Mare, 20 sept – Poker (ora 19:00)
Teatrul Tandarica – sediu, 19 sept – Cenusareasa (ora 11:00)
Teatrul Tandarica – Parcul Sebastian, 19 sept – Pacala (ora 10:00)
Teatrul Ion Creanga – Piata Constitutiei, 19 sept – Palaria cu surprize (ora 11:00)
Teatrul evreiesc de stat – Parcul Titanii, 19 sept – Care de asi cu valet (ora 20 :00)
Teatrul C. Tanase – Teatrul de vara Herastrau – Nimic despre papagali (ora 20 :00)
Teatrul Excelsior – Parcul Titanii, 19 sept – Vacanta vesela (ora 10:00)
Teatrul Metropolis – sediu, 19 sept – Zaruri si carti (ora 20:00)
Teatrul Masca:- Bucurestii Noi, 19 sept – Gardienii se intorc (ora 20:00)- Bd. Uverturii, 20 sept – Prostia omeneasca (ora 11:30)
Opera Comica pentru Copii – Piata Constitutiei, 20 sept – Balul Ispravnicesei (ora 11:00)
Intre 12 si 20 septembrie, Teatrul National Bucuresti gazduieste, la Galeria etaj III-IV, o expozitie de fotografie realizata in colaborare cu Ambasada Republicii Populare Chineze si MNAC – Caleidoscopul Chinei – Stilul de viata contemporan al chinezilor.
Seara zilei de 12 septembrie va fi incununata cu un spectacol care va arata in termeni metaforici geneza Bucurestiului. Evenimentul, organizat sub “bagheta” ARCUB, va avea loc in Piata Constitutiei si va incepe la orele 20:30.
Toata saptamina aniversara Centrul Istoric va fi din nou in prim plan, ca inima a manifestarilor culturale. Strada Carada va fi locul in care va veti bucura de spectacole Art Show, Comedy Show, Cutia Istoriei, de mini recitaluri ale unor solisti romani renumiti si de un tirg de produse realizate manual – toate sunt posibile cu ajutorul Fundatiei Culturale ARTEX, in colaborare cu Scoala de Arta a Municipiului Bucuresti.
Institutul pentru Dezvoltare Durabila se alatura Zilelor Bucurestiului cu un program cultural de exceptie, finantat din fonduri proprii.
Ulita Traditiei si Mestesugului – Parcul Herastrau
Fanfara Studentilor de la Conservator – Parcul Herastrau
Next Generation Pop Simphony (Vlad Mirita, Acapella, Nico, Sistem, Alex, Smiley, Elena Gheorghe, Orchestra simfonica, dirijor Daniel Jinga) – Teatrul de vara Herastrau, 13 sept (ora 22:30)
Spectacol de dansuri de societate – Teatrul de vara Herastrau, 16 sept (ora 20:30)
Spectacol Nicolae Voiculet (Folktronica) – Teatrul de vara Herastrau, 17 sept (ora 20:30)
Institutul pentru Dezvoltare Durabila a pregatit si o prezentare de moda realizata de creatori romani, ce va avea loc la acelasi Teatru de vara din Herastrau, pe 15 septembrie, incepind cu ora 20:30.
Soprana Angela Gheorghiu si cunoscutul tenor Vlad Mirita vor sustine un concert unic, de inalta tinuta artistica, pe scena din Piata Constitutiei, pe data de 19 septembrie, de la orele 21:00 – manifestare realizata tot prin implicarea Institutului pentru Dezvoltare Durabila. Obiceiurile populare romanesti si imaginile Bucurestiului de alta data nu vor lipsi. Centrul de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare al Municipiului Bucuresti va organiza zilnic, intre 12 si 20 septembrie, in Piata Constitutiei, un Tirg de Mesteri Populari.
CCVTC v-a pregatit, in aceeasi locatie, o parada a costumelor de epoca (12, 13, 18, 19, 20 septembrie) si o plimbare cu trasura pe Bulevardul Unirii (12, 13, 18, 19, 20 septembrie). Nu vor lipsi fanfara si celebra bataie cu flori “la sosea” – in Piata Constitutiei pe 12 septembrie, de la ora 17:00.
Programele artistice organizate de CCVTC se vor tine lant:
Seara Romaneasca – Piata Constitutiei, 18 sept (ora 18:45)
Spectacol de minoritati (turco-tatari, rromi, germani, rusi si lipoveni) – Piata Constitutiei, 19 sept (ora 12:00)
Spectacol de minoritati
(italieni, polonezi, aromani si germani) – Piata Constitutiei, 20 sept (ora 12:00)
Si pentru ca unora le place jazz-ul, ARCUB va invita pe 19 septembrie, de la orele 20:30, in Piata George Enescu, la un concert Florin Niculescu cvintet.
Holul Primariei Municipiului Bucuresti va fi – in perioada 15-20 septembrie – gazda expozitiei de pictura Vitalie Butescu.
Regia Autonoma de Transport Bucuresti, care implineste 100 de ani de existenta, organizeaza pe 19 septembrie, incepind cu ora 10:00, Caravana Timpului: o parada de la tramvaiele cu cai la cele mai noi tramvaie produse la RATB-URAC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *