Breaking news: se va naște din nou Hristos și puțini vor ști

Este atâta zgomot în lume, încât, dacă 12 legiuni de Îngeri ar încerca să ne vestească Nașterea Fiului Lui Dumnezeu, este posibil să nu îi auzim. Suntem atât de preocupați de nimicurile din jurul nostru, încât nici anul acesta nu vom reuși să îi facem loc lui Hristos în camera bine gătită a sufletului nostru. Pesemne nu vom găsi nici loc pe masa încărcată cu mâncare pentru o candelă care să pâlpâie. Sau poate vom uita. Și îl vom uita și pe Hristos în grajd, într-o iesle cu fân, sub suflul cald al animalelor. Și ne vom uita și pe noi și credința care ne-ar putea înălța în grajdul minții noastre cu neîncredere, lipsa iubirii și prezența întunericului.

Cred că în momentul Nașterii Mântuitorului întreaga lume tăcea. O tăcere asurzitoare, care să spargă timpanele, să le golească de tot ce-i lumesc și să facă inima să bată cu putere. Liniște care să fie alungată doar de vocile îngerilor care vesteau păstorilor bucuria întrupării dumnezeiești: ”Slavă întru cei de sus, lui Dumnezeu și pe pământ pace, întru oameni bunăvoire!”.

Ce mai înseamnă sărbătoarea aceasta pentru noi? Mai bine spus, mai înseamnă și altceva pe lângă mesele îmbelșugate, risipa fără limite, alcoolul peste măsură, cadourile din ce în ce mai costisitoare și sentimentul acut de singurătate pe care încercăm să îl alungăm?

În mintea mea, pe cât de slipitoare sunt aceste sărbători pentru unii, pe atât de frig și de întuneric este în mica peșteră în care se naște Hristos Domnul, înfățișare a mormântului izbăvirii. Numai că, acolo, în peștera aceea unde se naște Hristos, frigul încălzește și întunericul luminează fruntea Cerului. Atunci când vorbim despre Nașterea Domnului, cuvântul definitoriu ar trebui să fie smerenia. Pentru că atât de mult S-a smerit pe Sine Domnul, născându-se întru-un grajd. El ce a împodobit Pământul cu Luceafăr, stele, Soare și Lună s-a născut privit de animale.

Liniște, lume, se naște Hristos și pe nicăieri nu vezi un breaking news. O transmisiune live de la Bethleem, imagini în exclusivitate cu Magii sosind să se închine celui ce le-a zdruncinat credința în stele sau cu păstorii care privesc timid plecăciunea Universului în fața Pruncului Sfânt. În cel mai rău caz, noi tot din sufrageria unui politician sau a unei vedete autohtone vom trăi miracolul nașterii.

Nașterea lui Hristos, Crăciunul, se sărbătorește în Biserică. Cu el jertfit pe Sfânta Masă. Cu toții într-o comuniune cu îngerii, cântând Doxologia Mare, precum acum 2000 de ani în Ceruri. Și că tot vorbim de Ceruri, se spune că, în noaptea Crăciunului, Cerurile rămân deschise pentru că în aceste zile, Cerul și Pământul sunt unul. Numai că, plini de atâta piftie, de sarmale, ciorbe, cozonaci și alcool, de unde să mai avem puterea să ne ridicăm ochii și sufletele spre Cer?

Liniște, lume, se naște Hristos! Și așa cum frumos spune troparul sărbătorii: ”Nașterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, răsărit-a lumii Lumina cunoștinței; că întru dânsa cei ce slujeau stelelor, de la stea s-au învățat să se închine Ție, Soarelui dreptății, și să Te cunoască pe Tine, Răsăritul cel de sus, Doamne, slavă Ție.” Să vă fie Crăciunul zi de bucurie, cu cei dragi alături și cu Dumnezeu în sufletele voastre, la locul cel mai de cinste. Pentru că de prea multe ori l-am ținut doar în peșteră, grajdul ignoranței noastre. Și ne-am mințit că putem vedea fără ochii dumnezeirii Lui!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *