Biserica Ortodoxă Română va interzice nunțile sâmbăta

Tocmai ce îmi pregăteam un articol frumos, în care să facem un pic de haz de necaz, privind la politica noastră cea de toate zilele, încercând să ne imaginăm cum ar fi arătat cele mai ciudate nunți dintre politicieni. Ceva de genul, roaba lui Dumnezeu, Elena Udrea, îl iei în căsătorie pe robul imprimantei, Victor Viorel Ponta?

Numai că, fix în momentul de maximă creație, mi-au picat ochii pe următoarea știre:

”Biserica Ortodoxă Română vrea să interzică nunțile în ziua de sâmbătă, dorind astfel să revină la vechile orânduiri bisericești, care interzic anumite slujbe cu o zi înaintea Praznicelor Împărătești, așa cum este și Duminica”.

Mă aștept ca și de data aceasta să avem parte de o mare de atacuri prin onlineul de la noi, pe principiul ”nu e pensulă ca trafaletul, nici creștin ca blogărețu” și să avem parte de o nouă înfierare a deciziilor BOR, decizii ce, ca să lămurim de acum acest lucru, au statut de lege pentru toți slujitorii Bisericii. Dar, hai să discutăm un pic acest aspect, pentru că el chiar ridică o serie de probleme. Mai ales din perspectiva celor care organizează astfel de evenimente.

nuntabiserica

Întâi de toate, hai să nu ne mai ascundem după deget, o mare majoritate a celor care organizează o nuntă, o fac pentru aspectul financiar. Pe principiul ”hai să băgăm câteva mii de euro în restauranteDJ nuntă, căci apoi vom recupera banii și vom rămâne și pe plus”. Și, de cele mai multe ori, chiar așa se și întâmplă. Însă nu mereu.

O nuntă organizată duminica nu e prea tentantă pentru cei care vor cu adevărat să se distreze. Știm cu toții ce urâtă este ziua de luni de către toată lumea. Mai adăugați la ea și o noapte pierdută la o nuntă, plus o mahmureală de poveste și hai să vă văd cum mergeți la muncă:)) )

Este evident că Biserica încearcă să își protejeze și să își educe credincioșii. Și prin aceasta încearcă să dea și ideii de căsătorie valoarea ei pură, creștinească, nu materialistă și hedonistă. Nu cred că vor reuși să ajungă la toți cu această intenție. Nu vor obține decât un nou val de invective la adresa opacității Bisericii față de lumea modernă, față de modul cum vor oamenii să își trăiască viața.

Pentru că ce e vara fără bere, pomana fără colivă și nunta fără sâmbătă și fără lăutari. Voi ce părere aveți de această decizie a Bisericii?

3 thoughts on “Biserica Ortodoxă Română va interzice nunțile sâmbăta”

  1. Azi se fac nunti pe malul lacului, pe munte,la piscina si mai stiu eu unde. E cazul sa-ti spun ca sunt perfect de acord cu asta? Trebuie doar sa dai bani, adica bani multi peste taxa obisnuita.
    Acum au mai gasit un motiv sa ceara bani si mai multi bani. Pui pariu cu mine ca asa se face? Ma mai marit o data daca am dreptate si platesti tu sa se oficializeze cununia pe plaja intr-o si de sambata

    1. @mika nu, nu se mai fac nunti, cel putin nu cele religioase, pe malul lacului, pe munte sau la piscina. Si in cazul acesta BOR a dat niste reglementari canonice stricte. Ca si in cazul slujbei de Inviere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *