De-a lungul tuturor civilizațiilor, bijuteriile au avut un scop bine definit, subliniind apartenența la un grup, puterea, splendoarea, importanța și, nu în ultimul rând, frumusețea. De la bijuteriile folosite ca mijloc de distingere între popoare, până la semnificațiile distincte ale eleganței, istoria este impregnată de arta prelucrării diverselor materialele și producerea obiectelor care înfățișau un anumit statut, alături de importanța persoanei care le purta. Egiptul Antic reprezintă poate primul hotar al splendorii pe care bijuteriile au început să le aibă, de la cele făcute din aur, până la cele din turcoaz, ametist, granat, alabastru etc.
În jurul bijuteriile s-au clădit și s-au dărâmat imperii, pentru anumite clase sociale păstrându-se în toate timpurile concepția că ele își permit, mai mult decât altele, să dețină bijuterii și sunt mai îndreptățite decât acestea. Modernitatea a ridicat nivelul de trai pentru mai mulți oamenii, ceea ce a făcut ca aceștia să-și poată procura cu ușurință bijuteriile dorite, mai cu seama că influența minimalismului și a simplității și-a arătat și-n acest domeniu influența pozitivă. Indiferent de materialul din care este confecționată, o bijuterie răspunde, în primul rând, criteriilor frumuseții și se supune acestora.
Mai multe popoare au folosit aurul, argintul și bronzul pentru puterea estetică a bijuteriilor pe care le realizau, în cadrul ceremoniilor felurite. Fascinația omului pentru această frumusețe are rădăcini adânci și nu va avea nesfârșit niciodată. Pentru a celebra frumusețea, zi de zi, nu doar cu anumite ocazii speciale, există bijuterii felurite, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, a căror suplețe, eleganță dau o stare de bine și înfățișează bucuria simplă a purtării acestora. În pandantive se înscrie istorie omenirii, încă din vremuri primitive, când amuletele și talismanele aveau o putere magică pentru oameni. Pandantivele moderne reprezintă urma semnificațiilor actuale, redând simboluri cu o încărcătură aparte pentru cei care le poartă. Confecționate, în principal, din argint, îmbogățesc orice ținută și se potrivesc zi de zi. Caracterul lor ornamental poate îndeplini funcția afirmării unui mesaj, dar rămân o înfățișare a frumuseții.
Cu 100.000 de ani în urmă, oamenii foloseau scoici pentru a crea anumite simboluri distinctive. Renașterea a impus pandantivul și a îmbogățit felul în care oamenii priveau metalele prețioase, doar ca pe un simbol al puterii. Privirea s-a dus înspre frumusețea lor și a rămas până astăzi, în cazul tuturor bijuteriilor cu bun gust, o modalitate de a folosi resursele naturale și de a le transforma, cu multă dedicare și migală, în ceva neasemuit de atrăgător, care să fie căutat și apreciat, pentru ca posesorul acelei bijuterii să aibă parte de un sentiment al împlinirii. Și pandantivele pentru bărbați se schimbă an de an, cu anumite simboluri care redau puterea, noblețea, o anumită înclinație spre stilul gotic, cum sunt gloanțele, craniile, ochii de tigru, coarnele anumitor animale, ciocanul, steaua.
Minier, Strada Otilia Cazimir Numărul 5A, Sat Valea Ursului, Comuna Miroslava, Iași, vanzari@minier.ro, 0332 401 145, își dedică activitatea oferirii clienților săi bijuterii mereu răspunzând modei și trendurilor, fără să facă rabat de la eleganță și bun gust, știut fiind că-n absența unor criterii pentru acestea, bijuteriile pot avea un aspect greoi, nefinisat, și se îndepărtează de la ceea ce trebuie să reprezinte cu adevărat. Ele au o slujbă însemnată pentru fiecare persoană care le poartă. Personalitatea fiecăruia este subliniată, atât prin ceea ce reprezentăm, în mod profund, dar și prin ceea ce înfățișăm în spațiul public, de la stil vestimentar, la bijuterii, voce, gesturi și diverse evenimente de care ne legăm în mentalul colectiv al cercurilor pe care le frecventăm. Așa cum parfumul lasă o urmă pentru cei pe care-i întâlnim și o bijuterie poate să transmită mult mai multe decât am putea crede.
Bijuteriile oferite drept cadou înlesnesc relațiile între persoane, apropriindu-le mai mult decât o fac uneori cuvintele, oricât de pătimașe ar fi acestea. În plus, sunt ocazii în care niciun cuvânt nu-i îndeajuns, iar bijuteriile potrivite diverselor evenimente au puterea de a incrusta în mintea umană amintiri care nu trec și care cară cu sine senzații diverse, ale împlinirii, ale fericirii, ale identificării cu un anumit mesaj sau cu un anumit stil. Bijuteriile nu trebuie să rămână elitiste. Ele pot fi deținute de oricine. Astăzi este ziua potrivită pentru a oferi sau a vă dărui ceva frumos, la care v-ați gândit în ultima vreme. Un zâmbet și o bijuterie pot chiar să mute munții din loc. Cel puțin, unii munți din propriile minți!