Astazi S-a spanzurat pe lemn, Cel ce a spanzurat Pamantul de Ape…

Minunate sunt zilele Saptamanii Patimilor, dar cele mai incarcate de Dumnezeire si Binecuvantare sunt Joia Mare si Vinerea Mare.

Cea mai frumoasa cantare a Deniei din aceasta seara, care se canta in momentul in care preotii scot Crucea din Sfantul Altar si o aduc spre inchinare in centrul Bisericii, spune:

“Astazi a fost spânzurat pe lemn Cel ce a spânzurat pe ape.
Cu cununa de spini a fost încununat Împaratul îngerilor.
Cu porfira mincinoasa a fost îmbracat Cel ce îmbraca cerul cu nori.
Lovire peste obraz a luat Cel ce a slobozit în Iordan pe Adam.
Cu piroane a fost pironit Mirele Bisericii.
Cu sulita a fost împuns Fiul Fecioarei.
Închinamu-ne patimilor Tale, Hristoase. Arata-ne noua si slavita învierea Ta!”

Ascult pe multi, citesc pe multi, care vorbesc in necunoastere de cauza despre Sfanta Liturghie, despre Biserica..despre tot ce inseamna spiritualitate..m-am gandit mult cum sa incerc sa explic insemnatatea zilelor si a slujbelor pe care le traim in aceste zile..

Imaginati-va ca cel mai de pret om din viata voastra: prieten, parinte, sot, sotie alege sa se sarifice pentru voi si sa va salveze voua viata, trecand prin cele mai de neinchipuit suferinte…stiind ca la sfarsit, prin jertfa sa va va fi voua de folos…greu de imaginat, nu? Cu atat mai mult cu cat in ziua de astazi putini mai sunt prietenii care se mai sacrifica pentru cei dragi.

Asta a facut Mantuitorul Hristos pentru noi toti…ne-a considerat pe toti prietenii Lui si pentru fiecare din noi, pentru fiecare din greselile noastre S-a sacrificat pe sine, suportand cele mai josnice umiliri, crunte batai si cea de de jos moarte, doar pentru ca la finalul Infricosatoarelor Sale Patimi sa poata spune: “Savarsitu-s-a!”

Se cuvine ca in aceste zile sa fim altfel…macar acum..sa intelegem Maretia Sacrificiului lui Hristos…si sa Il pretuim asa cum se cuvine…Caci pentru noi S-a Dat si pentru noi se Jertfeste in fiecare Sfanta Liturghie…iar noi tratam acest lucru cu atata indiferenta…

Macar acum, in zilele acestea, sa uitam de mizeria in care ne zbatem..de Basescu, de Boc, de Udrea, de Teo si a ei de doi lei candidatura si de tot ce se intampla rau in lumea asta..sa ne intoarcem un pic catre Hristos si sa strigam impeuna cu Ingerii din Cer:

“Rascumparatu-ne-ai pe noi din blestemul legii, cu scump sângele Tau. Pe Cruce pironindu-Te si cu sulita împungându-Te, nemurire ai izvorât oamenilor, Mântuitorul nostru, slava Tie !”

Denia din aceasta seara este cu totul speciala si prin numarul Evangheliilor citite: 12. Acestea redau 4 momente importante: Instituirea Sf Impartasanii, Spalarea picioarelor ucenicilor, Rugaciunea din Gradina Ghetsimani si Patimile Mantuitorului Iisus Hristos.

4 thoughts on “Astazi S-a spanzurat pe lemn, Cel ce a spanzurat Pamantul de Ape…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *