Aparate de aer conditionat cu sisteme alternative

Chiar daca aparatele de aer conditionat standard sunt foarte populare, acestea pot folosi foarte multa energie si pot genera o cantitate destul de mare de caldura. In plus, in cazul cladirilor mari, precum depozitele, cladirile mari de birouri, mallurile sau magazinele mari, sistemele de tip split pot intampina probleme. Fie conducta dintre condensor si ventilator depaseste limitarile impuse de distanta (daca aceasta este prea mare poate cauza dificultati in lubrifierea compresorului) sau cantitatea de conducta si lungimea acesteia devin foarte greu de controlat. Astfel, pentru instalatiile de mare anvergura, precum cele mentionate anterior, sistemele de aer conditionat sunt administrate in mod diferit. Pentru astfel de situatii se folosesc unele sisteme ce utilizeaza apa ca parte din procesul de racire. Cele mai cunoscute sunt sistemele cu apa rece si cele cu turn de racire.

image

Sistemele cu apa rece– intr-un sistem cu apa rece, intreg aparatul de aer conditionat este instalat pe acoperisul sau in spatele cladirii. Acesta raceste apa, aducand-o la temperaturi cuprinse intre 4,4 si 7,2 grade Celsius. Apa racita este apoi transportata prin conducte si adusa la componentele ce se ocupa de racirea aerului. Acesta poate fi un sistem versatil in care conductele lucreaza ca bobinele de evaporare intr-un sistem standard de aer conditionat duct daikin. Daca acesta este bine izolat, nu exista nicio limitare practica a conductelor cu apa rece.

Tehnologia cu turn de racire– in toate sistemele de aer conditionat, aerul este folosit pentru a disipa caldura de pe bobinele de compresare. In unele sisteme mai mari, un turn de racire este folosit in locul acestora. Acest turn creeaza un suvoi de apa rece care trece printr-un schimbator de caldura, racind bobinele condensatoare. Turnul sufla aerul prin suvoiul de apa cauzand evaporarea unei parti din acesta, care raceste, la randul sau, apa. Unul dintre dezavantajele acestui tip de sistem este ca trebuie adaugata apa in mod regulat pentru a compensa lichidul pierdut prin evaporare. Cat de mult poate turnul raci aparatul de aer conditionat depinde de umiditatea relativa a aerului si de presiunea barometrica.

Din cauza cresterii costurilor electrice si a grijei pentru mediul inconjurator, alte metode de racire ale aerului sunt luate in considerare, de asemenea. Una dintre acestea este tehnologia de inghetare, prin care sistemele folosesc inghetarea in timpul orelor de seara pentru a raci aerul din interior in timpul zilei urmatoare. Daca veti opta pentru un plan energetic diferentiat (pretul energiei electrice este mai mic pe timpul noptii), acest sistem este ideal pentru a va ajuta sa faceti economii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *