„Hai să fim!” mai aproape de folclorul romanesc

Într-o friguroasă seară de iarnă, când gradele din termometre se apropie cu pași riguroși de limita înghețului, când doar gândul la cozonacul fierbinte cu nucă și mirosul de vin fiert cu portocale și scorțișoară te mai încălzește, să știi că a venit Decembrie.

Cu o cană de ceai fierbine în mâna, privim reclamele care anunță colorat apropierea Crăciunului. De la cele mai cunoscute mărci de brânzică de casă, potrivită oricărei prăjituri, și până la reducerea la dovleacul pentru plăcintă pe care o vei pregăti pentru cei dragi, toate-și găsesc locul pe micile ecrane, amintind fiecărui suflet că tradițiile trebuie păstrate, mai cu seama în zi de sărbătoare.

Românii au avut mereu cele mai variate tradițîi, în funcție de meleagurile pe care se află, unele mai frumoase decât celelalte. De la tăiatul porcului, la împodobitul bradului și al casei și până la colindele tradiționale care slăvesc Nașterea Mântuitorului, fiecare familie a avut grijă să nu neglijeze ștaiful. Cu atât mai mult cu cât invitații trebuie să plece cu un gust dulce din casa gazdei.

Din 1 Decembrie și până în Ajun de Crăciun, orașele sunt împânzite de lumini, ornamente și glasuri de colindători. Ansambluri de cântăreți și dansatori, grupuri corale și instrumentale, fiecare în funcție de zona din care face parte, amintesc cu fast și veselie oamenilor de apropierea momentului magic. Luna cadourilor, Decembrie, ne aduce mai aproape de ce e important, ne face să fim mai buni și să ne-ntoarcem la ce contează: oamenii dragi, tradițiile și obiceiurile atât de frumoase pe care le avem.

ansamblufolcloric

Printre cei care duc tradiția mai departe și ridică folclorul la rang de artă se află și tinerii de la Ansamblul Folcloric Doinița, care au bucurat inimile ascultătorilor de muzică tradițională cu un cadou oferit în perioada în care părea că on-line-ul acaparează tot, chiar de Sfântul Nicolae.

Pentru cei care nu știu cine sunt tinerii de la Ansamblul Doinița București, să-i prezentăm scurt: sunt cei care aduc un plus de culoare și veselie fiecărui loc în care merg și care transformă orice eveniment într-o sărbătoare populară de neuitat.

În 2008, la Casa de Cultură a Studenților Vasile Preoteasa, sub coordonarea maestrului coregraf al Ansamblului Doina, Gheorghe Leasă și a foștilor dansatori populari ai Palatului Copiilor, a luat naștere Ansamblul Folcloric Doinița București, care a unit elevi și studenți pasionați de dans, muzică și voie bună și care avea să unească românii din toată lumea.

Toți anii de muncă, devotamentul pentru arta populară și pasiunea oferită de maestru în Ansamblul Doina, printre primele ansambluri folclorice din țară, s-au transformat în experiență și succes în festivalurile la care au participat membri Ansamblului Doinița, atât în țară cât și în străinătate.
Pornind din România și trecând prin țări precum Italia, Finlanda, Turcia, Scoția, Cipru, India, Polonia, Serbia, Marea Britanie și până în îndepărtatele State Unite ale Americii, pasiunea pentru dansurile populare, folclor și artă a fost împărtășit tuturor iubitorilor care au căutat să se simtă iar sub protecția și căldura casei și la kilometrii distanță, prin porturi populare și dansuri specifice.
Cu un repertoriu variat care cuprinde dansuri vesele, dar și lente din toate zonele țarii, îmbrăcați în straie populare potrivite regiunii în care sunt invitați, tinerii înveselesc privirile participanților la evenimente cu măiestria lor în artele populare.
Nenumăratele festivaluri, nunți și botezuri la care au participat, precum și cunoștințele instructorului Simona Leasă, mâna care îi conduce în prezent, le oferă membrilor Ansamblului Doinița experiența și măiestria de profesioniști de care dau dovadă cu fiecare ocazie.
În cea de-a șasea zi a lunii cadourilor, Ansamblul Folcloric Doinița din București lansează oficial site-ul www.ansambluldoinita.ro, unde oricine poate regăsi frumusețea dansului popular românesc, cât și evenimentele la care ansamblul ia parte, spre încântarea miilor de oameni care le-au rămas aproape chiar și acum, în vremurile grele în care ne aflăm. Nimic nu poate fi mai frumos decât o vorba dulce și-un dans popular românesc la ceas de seară, în zi de sărbătoare.

Istoria din ultimii ani a ansamblului, fotografii și video din timpul evenimentelor, precum și ultimele noutăți se pot găsi și pe pagina de Facebook a ansamblului, https://www.facebook.com/AnsamblulDoinita, actualizate în permanentă.

În zile friguroase de iarnă, când casă miroase a brad, a cozonac și a sarmale, să ne-amintim și de folclorul românesc, atât de îndrăgit în fiecare colț al lumii, adus mai aproape, în casele noastre, de tinerii de la Ansamblul Folcloric Doinița din București, care va așteaptă cu brațele deschise și căldură în suflet să le treceți pragul la fiecare spectacol care urmează.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *