[ANALIZĂ online] Social Media, dominată de modificarea Codului Fiscal, proteste și suferința Regelui.

Ultima săptămână care a trecut de la precedenta noastră întâlnire pentru a discuta despre temele preferate de discuție ale românilor în mediul virtual a adus, așa cum era normal, câteva schimbări dar a rămas și o certitudine. În persoana lui Liviu Dragnea.

Cel care a fost în topul celor mai viralizate materiale din această perioadă cu două subiecte: investigația Rise project privitoare la cei 100.000 de dolari care ar fi fost plătiți de Dragnea pentru a participa la celebra întâlnire cu Trump. Materialul a beneficiat de peste 5000 de like-uri și share-uri, iar reacția generală a fost aceea de dezaprobare, ironie și atacuri la adresa liderului PSD.

Cel de al doilea material cu Dragnea în prim plan a avut peste 1300 de like-uri și share-uri, conform celor de la Pagina Media, și vorbește despre o schemă prin care președintele Camerei Deputațior scoate câteva sute de mii de euro dintr-un hotel falimentar.

Dincolo de constanta Liviu Dragnea, noutățile din această săptămână de monitorizare se leagă, în mod normal, de evenimentele care au ținut capul de afiș al ultimelor zile: Modificările la Codul Fiscal sau ”țopăiala financiară” respectiv veștile deloc bune despre starea Majestății Sale, Regele Mihai.

Pentru primul subiect vorbim de o reacție unanimă de revoltă, de calcule, de chemare la proteste. Aici, cele mai viralizate materiale au fost apelul lui Tudor Chirilă să iasă lumea în stradă (cu peste 27.000 de interacțiuni pe Facebook conform monitorizării Zelist), anunțul lui Dacian Cioloș că platforma sa va participa la mitinguri (aproape 13.000 de interacțiuni).

Nu în ultimul rând, online-ul românesc urmărește cu sufletul la gură evoluțiile din jurul Casei Regale a României, veștile legate de starea din ce în ce mai precară a Regelui Mihai, cât și faptul că lumea se așteaptă ca din clipă în clipă să vină vestea nedorită a dispariției sale, creând o bulă emoțională extrem de puternică pe toate rețele sociale. Este de așteptat ca această emoție să crească cu fiecare din următoarele zile. Însă, pe acest subiect, cele mai viralizate materiale sunt cele din jurul gestului și scandalului generat de fostul Principe Nicolae, cel care a mers să își vadă bunicul pentru ultima dată, dar nu a fost primit, ba, mai mult, a fost acuzat de agresiune și audiat de poliție.

Schimbul de comunicate dintre Casa Regală (aici o adăugăm inclusiv pe Principesa Elena, mama lui Nicolae) și Principe strâng mii de share-uri, likeu-uri și comentarii și împart online-ul, la fel ca societatea, în două tabere: cei care cred că în spatele deciziei de a nu fi primit de Rege stă o cu totul altă armată și cei care cer decență la clipa despărțirii de Rege. Nu lipsesc, nu aveau cum, nici conspiraționiștii, cei care vorbesc despre scenarii cum că Regele este fie mort de mult timp, fie ținut în viață doar de aparate iar toate deciziile și declarațiile din ultimii doi ani nu îi aparțin.

Continuare editorial pe Știripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *