Alegeri parlamentare 2016 – România înainte sau doi pași înapoi?

Am lipsit de pe aici, dragilor, dar am făcut-o cu motive serioase. A fost o campanie electorală care m-a ținut un pic departe de casă și care mi-a oferit foarte puțin timp să pot să mai scriu atât de des pe cât mi-aș fi dorit.

Am ajuns, iată, la momentul esențial al oricărei democrații. Acela în care politicienii tac și poporul vorbește. E prea puțin important cum va vorbi poporul. Alegerile sale sunt suverane și trebuie să fie respectate. Dar este extrem de important ca oamenii chiar să se folosească de această putere incredibilă pe care ți-o oferă votul.

Aproape toate estimările caselor de sondare a opiniei vorbesc de o prezență extrem de scăzută la alegerile de astăzi. E fix lucrul cel mai rău care se poate întâmpla. Și nu, nu pentru că asta ar însemna, spun cercetările, mană cerească pentru o anumită culoare politică.

vot

Ar fi cel mai rău lucru pentru că ar aduce în fruntea țării un Parlament fără legitimitatea puternică de care ar avea nevoie pentru a putea cu adevărat să se pună la treabă și să țină țara asta pe linia de plutire, să evite unele derapaje ce par atât de aproape că ne e frică și să închidem ochii, ca să nu ne trezim într-o poveste cu iz de coșmar.

Cam despre asta e vorba azi. Despre o Românie care poate face câțiva pași, poate timizi, dar importanți, înainte, sau care se poate arunca într-o mașină a timpului ce ar duce-o în niște ani pe care nu i-am mai fi dorit repetați.

Pe tot parcursul zilei voi încerca, ca de fiecare dată când am fost la momentul unor alegeri decisive pentru viitorul nostru, să vă ofer toate informațiile legate de ziua cea mai lungă a alegerilor. Vom avea informații din culisele partidelor, exit polluri, prezență la vot dar și o serie de analize.

Pentru că azi ne decidem viitorul. Iar. Și parcă ar fi timpul să tragem iar și iar un loz necâștigător doar pentru ca să ne plângem următorii patru ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published.