Poză de start pentru anul electoral 2019– PSD minte, PNL se minte, USR ne bagă pe toți în pușcărie.

Ne-am liniștit și noi cu perioada sărbătorilor, cu distracția, am scăpat și de freezing rain, încet dar sigur am intrat în noul an și începem să realizăm că este un an în care avem două reprize de alegeri. Unele extrem de importante, atât pentru ce va urma pe plan intern cât și la nivelul reprezentării noastre externe, în cel mai important for politic al Uniunii Europene, respectiv Parlamentul European. La o primă vedere, partidele politice din România se folosesc de alegerile europarlamentare mai degrabă pentru a face campanie pentru prezidențialele din toamnă. Dar, ca la orice start, hai să vedem cum stau cu adevărat cele mai importante partide de la noi:

PSD

– Pentru social democrați acesta este anul decisiv. Ori la bal ori la spital (mai degrabă pușcărie) pare a fi realitatea după care funcționează cei din PSD. Alegerile europarlamentare sunt o miză mult prea mică, bazinul electoral al PSD reprezintă o garanție suficientă pentru obținerea numărului necesar de mandate pentru socialiștii europeni. Dacă îi vor avea alături și pe cei din ALDE (care oricum au ceva probleme cu propria familie politică europeană) s-ar putea ca pentru PSD aceste alegeri europarlamentare să fie mult mai bine decât se așteaptă lumea. Ca atare, cei din PSD deja s-au lansat în spațiul public cu o campanie furibundă împotriva președintelui Iohannis și pentru validarea lui Dragnea ca fiind cel mai probabil candidat la prezidențiale. În ceea ce îl privește pe Tăriceanu, acesta nu pierde nimic. Este posibil să fie lăsat să candideze singur, rupe din voturile celor dinspre dreapta și apoi se închină porții de la Kiseleff pentru un posibil fotoliu de prim ministru sau tot de președinte al Senatului. Așadar, dinspre PSD vom auzi, la aceste europarlamentare, mesaje în genul: ”nu ne vindem lui Soroș”, ”PNL și Iohannis vor să scadă pensiile!”, ”Statul Paralel este vinovat de tot și trebuie să dispară!”.

PNL

– Pentru liberalii lui Orban, alegerile europarlamentare din primăvară au o miză mult mai mare. Este, practic, primul test electoral al noii conduceri, unul care se poate dovedi decisiv pentru Sică Orban și camarila de care s-a înconjurat. Nu degeaba, de luni bune, cei din PNL ies în spațiul public cu mesaje și sondaje care arată un trend ascendent incredibil, un PNL care stă la 27% intenție de vot, ba chiar, în unele studii, au și depășit PSD. O tactică falimentară, care se va sparge în capul conducerii la momentul decontului rezultatelor din alegeri. Unde, știm bine cu toții, PNL nu are cum să ia mai mult de 15  – 20%. PNL nu a funcționat ca și câștigător decât în alianțe și cu o mașinărie de campanie incredibilă. Nu mai este cazul acum. Liberalii nu mai au lideri, nu mai au comunicatori de valoare, în mediul online nu se mai aud decât istericale de femei frustrate care cer sânge pe pereți. Colac peste pupăză, a apărut și discuția privitoare la includerea sau neincluderea lui Crin Antonescu pe listele pentru alegerile europarlamentare. O temă extrem de sensibilă pentru unii din votanții liberali și care s-ar putea să determine multă lume să stea acasă, indiferent de decizie.

USR

– În ultimul an, USR a avut o evoluție meritorie, atât în plan parlamentar cât și ca partid politic. Hărțuirea permanentă a celor din PSD, lideri vocali și prezenți pretutindeni, campanie ”Fără penali în funcții publice”, sunt doar câteva exemple din manualul de marketing politic perfect al useriștilor. Fix însă când mașinăria trebuia să meargă ca unsă și să dea rezultatele scontate, au apărut scârțâieli neașteptate. Aducerea lui Caramitru Junior și discursul acestuia demn de Vadim Tudor, permanenta hârjoneală cu Cioloș în ceea ce privește o posibilă asociere, au atras atenția aspra USR și nu în modul plăcut. Și, într-un mod cu totul surprinzător, a trecut mai bine de o lună de zile din noul an și USR nu a generat nicio campanie în spațiul online care să țină lumea trează. Iar când nu are astfel de campanii, USR este un partid de duzină.

Cioloș și Plus

– Cel mai nou venit pe scena politică, în sensul de lider asumat al unui partid politic, Cioloș a fost cel mai atacat om al începutului de an. Și nu degeaba, pentru că a și oferit muniție: de la rudenia cu Virgil Ardelean, la faptul că a preluat un partid înființat de oameni care aveau legătură cu fosta securitate, la gafe de comunicare impardonabile (toți avem într-un fel legături cu Securitatea) destinul politic al lui Cioloș și al partidului Plus pare a fi pecetluit. Sau nu? Rămâne de văzut dacă vor reuși să facă câteva procente la Europarlamentare și de acolo să construiască.

Ponta și Pro România

– Oricât am vrea să uităm de el, Ponta nu ne lasă. Haideți să o spune pe șleau. Pro România nu funcționează decât ca un coș de gunoi reciclabil, unde sunt strânși toți pesediștii care au probleme cu Dragnea acum, dar care, odată ce Dragnea va pica, și acest lucru se va întâmpla la un moment dat, vor reveni cu toții la partidul mamă, în frunte cu fiul risipitor, Ponta. Ca atare, orice vot va strânge Pro România, va fi tot un vot pro PSD.

Cam așa stau lucrurile la început de an politic și electoral. Cu aceleași partide vechi, cu oameni vechi, cu metehne vechi, iar cei noi, care încearcă să își facă loc, vin cu niște mesaje cu adevărat înspăimântătoare și dătătoare de fiori pentru cei care au mai avut neșansa să prindă vremurile oamenilor providențiali și care apoi au trecut prin foc și moarte tot ceea ce nu mai corespundea valorilor promovate de ei.

Dar, dincolo de orice analiză făcută partidelor politice, marea dilemă rămâne comportamentul electoral al oamenilor. Vor ieși românii în număr mare la vot? Au învățat ei ceva din lecția boicotului de la ultimele scrutine? Sau ne vom trezi iar cu o majoritate și un președinte care au fost validați de o minoritate?

Sursă foto: Rador

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p