Ai nevoie de vopsire în câmp electrostatic? Analko Aluminium utilizează această tehnică la cele mai înalte standarde!

Datorită numeroaselor avantaje ale vopsirii în câmp electrostatic, este ușor de văzut de ce se dorește folosirea acestui proces pe orice material. Din păcate, unul dintre puținele dezavantaje ale vopsirii electrostatice este că produsele trebuie plasate într-un cuptor fierbinte pentru a asigura o reticulare adecvată. Aceasta înseamnă că materialul pe care se aplică acoperirea trebuie să poată rezista acestei călduri.

Materialele plastice sunt materiale sensibile la temperatură, izolatoare electric și adecvate numai pentru acoperirea cu pulbere electrostatică într-o măsură limitată. Vopsirea cu pulbere este cunoscută în special pentru metale, deoarece acestea sunt conductoare electrice. Aplicarea unui strat este adesea foarte ieftin în comparație cu alternative precum utilizarea unui aliaj rezistent la coroziune. Utilizarea oțelului nealiat cu un strat de vopsea pe bază de polimeri previne coroziunea și poate fi mai rentabilă decât utilizarea oțelului inoxidabil.

Din această cauză, Analko Aluminium folosește această tehnică foarte frecvent pentru piese din oțel, aluminiu sau inox, datorită numeroaselor avantaje pe care le aduce și, mai mult, dispune de toată gama de culori RAL(264 nuanțe), pentru toate tipurile de finisaje (lucioase, semilucioase, mate, structurate, cu efecte, etc).

Practic, toate metalele pot fi prevăzute cu un strat de pulbere. În practică, totuși, cele mai utilizate metale sunt, în principal, oțelul inoxidabil și aluminiul. Singurele excepții sunt metalele lipite la rece, piesele din zinc pur și obiectele cu reziduuri de siliciu pe suprafețele lor. Este important ca toate elementele unei piese care urmează să fie rafinate cu un strat de vopsea polimerică să fie rezistente la căldură pentru a supraviețui procesului de coacere.

Acoperirea cu pulbere permite implementarea unei game largi de nuanțe color, inclusiv culori speciale și diferite grade de luciu. Vopselele cu pulbere cu efect produc, de exemplu, efecte de mica metalica sau lucioasa. De asemenea, este posibil să se echipeze o acoperire cu pulbere cu proprietăți antimicrobiene, antistatice sau anti-graffiti sau să îi ofere o robustețe specială. Doar culorile fluorescente și neon ale cardului RAL nu mai sunt utilizate pentru acoperirea cu pulbere datorită duratei lor de viață relativ scurte.

Grosimea stratului și dimensiunea particulelor de acoperiri cu pulbere

Grosimea stratului de vopsire in camp electrostatic este de obicei de la 60 la 120 μm, dar sunt posibile și grosimi de strat care se abat de la aceste valori.

Vopsirea cu pulbere în câmp electrostatic constă din particule granulare, uscate de vopsea cu o dimensiune cuprinsă între 1 și 100 μm. De obicei, acestea sunt realizate pe bază de rășini epoxidice sau poliesterice. Sistemele hibride sunt capabile să utilizeze ambele substanțe ca lianți. În anumite domenii de aplicare , PVC, poliuretan, poliamidă sau acrilic sunt de asemenea utilizate pentru vopsirea cu pulbere. Pentru comportamentul unei vopsele în timpul acoperirii cu pulbere, proprietățile sale mecanice – de exemplu fluiditatea și dimensiunea particulelor – sunt decisive. În schimb, compoziția lor chimică joacă doar un rol secundar. Deoarece particulele de vopsea sunt sensibile la temperatură și punctul lor de topire este deja în jur de 50°C, ele tind să se sintetizeze în timpul aplicării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *