Academia Ștrumfilor, a doua casă a piticilor

Am urmărit șocat cazul grădiniței groazei de la Constanța. Nu pentru că ar fi fost primul, din păcate, ci pentru că este emblematic, ca atitudine a celor puse în slujba educației, modul cum se face la noi școală.

La toate nivelele, de la grădinițe și până la licee, sistemul educațional românesc se confruntă cu violențe, jigniri, abuzuri, corupție. Iar asta merge în ambele sensuri. La începutul drumului prin școli, cei mici sunt abuzați, pentru ca mai apoi, când cresc, ei să fie cei care abuzează, jignesc sau amenință cadrele didactice. Practic, tot ceea ce ar trebui să reprezinte școala a dispărut, iar cei care trec, atâția câți mai trec, prin învățământul românesc, nu numai că nu ies mai educați și cu mai mult bun simț, ies mult mai înrăiți și deloc pregătiți pentru tot ceea ce înseamnă viața, maturitatea.

Cauzele sunt multiple și nu doar dintr-o singură direcție. Da, nici selecția cadrelor didactice nu se face corect. Nu sunt verificate cu adevărat, din toate punctele de vedere, dar mai ales din punct de vedere psihologic și al relaționării cu cei mici. În același timp trebuie să recunoaștem că învățământul a reprezentat un refugiu pentru foarte mulți din cei care nu au reușit să se adapteze cerințelor noi de pe piața muncii, care nu au știu să își maximizeze anumite avantaje, astfel încât să performeze. Și am ajuns astfel la situația ca să ne lăsăm copiii pe mâna unor oameni care au o problemă tocmai cu copiii.

strumfi

Lucrurile nu stăteau așa pe vremea mea. Când spuneai cadru didactic, știai că acel om este un model pentru tine, că el este acolo să te educe, să te ajute să reușești în viață. Nu îți permiteai să nu îl respecți pe acel om. Și spun asta având și un exemplu la mine în familie, pe mama mea. Dar, după cum spuneam, problema nu este doar dintr-o singură direcție. Nici familiile nu mai au grija de a-și educa copiii să respecte cadrele didactice, să respecte instituția.

Dar nu peste tot e așa. Și nu pot decât să mă bucur să vă prezint o gradinita particulara din sectorul 1, un loc unde, într-un spațiu generos amenajat, unde cei mici se vor simți ca acasă. Pe lângă o programă standard, cei mici vor avea parte și activități personalizate, în funcție de nevoile lor și ale părinților (transport dus-întors asigurat) sau lecții de înot cu instructor special pregătit).

Academia Ștrumfilor este dovada că se poate, că acolo unde pui suflet și profesionalism nu are cum să nu iasă bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *