A fi părinte, între bucurie și responsabilitate

Trăim vremuri cu totul diferite față de ceea ce eram noi obișnuiți pe vremea noastră. Iar asta se vede în tot ceea ce ne înconjoară, plecând de la modelele morale ale celor din jurul nostru și mergând până la modul cum ne adaptăm la schimbările din viața noastră.

Cred că cele mai evidente schimbări apar și se văd la copii. La modul cum aceștia sunt crescuți, educați, pregătiți pentru viață. Și hai să o luăm așa, metodic:

Pe vremea noastră, desenele animate aveau ceva magic în ele. Tom și Jerry, Donald, Duffy Duck, Pluto, Bugs Bunny, toate aceste personaje erau cu adevărat ceva unic și te făceau să simți că ai parte de o copilărie magică. Nu știu câți dintre voi stăteau pe 1 ianuarie să urmărească maratonul Tom și Jerry de pe Cartoon. Eu o făceam.

Apoi, modele noastre de viață, mai ales din perioada copilăriei, erau cu totul altele. Erau oameni sau personaje de desene animate care te educau într-o direcție bună, a unei morale. Nu același lucru se întâmplă azi. Care este cel mai iubit model de copiii de azi? Hannah Montana. Adică, mai nou, Miley Cirus. Ce oferă ea ca model? 

image

Și mai apoi ne mirăm că avem copile de 12 sau 13 ani care rămân însărcinate sau care oferă showuri web pe bani sau care nu mai au pic de demnitate de la o vârstă atât de fragedă. Cred însă că marea problemă a generației de acum e lipsa părinților din viața lor. Fie că sunt fizic plecați prin cine știe ce colțuri de lume pentru a câștiga niște bani, tot pentru ei, copiii lor, fie că sunt fizic lângă ei, dar acaparați de problemele de zi cu zi, uită să le mai ofere o vorbă bună, o îmbrățișare, o emoție. Și asta se va regăsi mai târziu în personalitatea copiilor.

Și ca să încheiem acest articol într-o notă mia optimistă, chiar dacă a fost o perioadă în care natalitatea a fost într-o continuă scădere, de ceva timp lucrurile par a se fi schimbat. Văd din ce în ce mai multe mămici în jurul meu, văd familii fericite că au copilași. Asta se datorează și faptului că în ziua de azi ai mult mai multe variante de a te descurca cu creșterea celor mici. Cum ar fi, de exemplu, cei de la maminet.ro, care îți oferă informații de tot felul, de la puericultura, la articole pentru copii sau mancare pentru bebelusi, făcându-ți, astfel, mult mai ușoară munca de a fi părinte.

Iar asta nu este deloc puțin lucru. Mai ales în țara unde toată lumea pare că se pricepe la tot. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.