A aprins Iohannis fitilul protestelor de toamnă în România?

Ziua de azi a stat, aproape în întregime, sub semnul așteptării unei reacții dinspre Palatul Cotroceni după asaltul DNA la PSD și Guvernul României. Era și normal, dacă ne gândim. Reacțiile PSD le știm de zile bune, oameni au avut de ales să le susțină sau să le susțină pe Rovana Plumb și Sevil Shhaideh și au ales, surprinzător și șocant, să le susțină.

Liviu Dragnea a făcut turul televiziunilor și a vorbit pe înțelesul poporului că nu e apă mare, este doar un lac, că nu este transfer de la stat la privat, ci de la stat la stat, că dosarul Belina este de fapt dosarul Pesedina, că asistăm la destabilizarea guvernării, că riscăm să nu mai trăim bine că este Kovesi rea. Pe lângă el, toți ceilalți comunicatori PSD cu lecția învățată: binom, trinom, stat paralel, poliție politică, Soroș.

Ca atare, în tot acest zgomot de fond infernal și asurzitor, o bună parte din societate, cea mai mare, dacă este să ne luăm după numărul de votanți, tot așteptau de vineri încoace o declarație a președintelui, ceva care să arate că omul este prezent în continuare în politica internă, nu stă doar supărat pe Ucraina. Și declarația a venit. Nu voi insista pe fiecare din temele abordate de Iohannis, ele sunt foarte bine detaliate în știrile de pe site. Una singură, însă, merită o analiză un pic mai profundă:

”Mulți politicieni influenți se ocupă de a ataca procurorii, ceea ce se întâmplă în justiție, inducând opinia că justiția nu funcționează. Aceștia sunt fie condamnați penal, fie sunt în curs de judecare, fie urmăriți penal. Ar fi foarte grav ca persoane condamnate, pe care i-am numit penali, să ajungă în conducerea statului, spuneam acum un an. Iată că s-a întâmplat. E nevoie de o implicare civică maximă, cine dorește un stat de drept, să se anunțe și să-și spună opinia. Nu doresc să se creadă că chem oamenii să protesteze. O societate e obligată să discute aceste chestiuni public. Nu doresc tăcere și adoptarea legilor în parlament de o majoritate care nu știm ce va decide.”

Cheia întregii declarații stă în: ”este nevoie de o implicare civică maximă”. Președintele, conștient de limitele constituționale pe care le are, a și menționat, să fie acolo pentru orice eventualitate că: ”nu doresc să se creadă că chem oamenii să protesteze”. Bine, bine, dar dacă Iohannis fix asta face? Oare cum va reacționa societatea civilă, Piața Victoriei, #rezist, la această chemare la arme venită din partea celui care, fără teamă, se punea în fruntea oamenilor și la protestele de la începutul anului?

Ca o proiecție personală, cel puțin pe moment, dacă PSD nu face o nefăcută mare, lumea a ciulit urechile la vocea lui Iohannis, dar nu,  nu va ieși în stradă. Nu la modul semnificativ la care se așteaptă și poate își dorește președintele. Dar este cert că mesajul care se propagă prin social media este acela că președintele Iohannis atenționează: ordinea de drept, statul de drept, justiția și lupta anticorupție sunt în pericol acum. Singur nu mă pot opune decât în niște limite constituționale clare. Fără voi, fără presiunea voastră, totul este pierdut.

O altă cheie în care putem citi mesajul de mai sus este pe termen lung: la alegerile de anul trecut, crezând că sancționați prin absenteism, ați validat tot ceea ce se întâmplă acum. Să vă fie lecție pe viitor și să ieșiți la vot atunci când este cel mai important de ales drumul pe care va merge România.

Editorial publicat pe Știri pe Surse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *