20 mai – cum și-a ratat România destinul

Sunt momente în istoria unui popor în care, dacă ești atentă, ca nație, primești șansa de a-ți schimba destinul, de a face o schimbare majoră în ceea ce privește viitorul tău. Noi, ca popor, am strâns multe astfel de momente, unele le-am fructificat, altele nu.

Printre zilele care cu adevărat ar fi putut să fie motive de sărbătoare, care să ne confirme inteligența și maturitatea alegerilor, o regăsim și pe cea de azi. 20 mai, reprezintă, pentru mulți dintre noi, o zi în care amărăciunea și recunoștința se reunesc pentru a nu ne lăsa să uităm.

20 mai 1914 – se naște, la Bobota, Sălaj, Corneliu Coposu, Seniorul politicii românești, omul în jurul căruia s-au strâns toate speranțele românilor ce doreau cu adevărat libertate și democrație, după Revoluția din 1989. Nu cred că vom conștientiza vreodată cât a însemnat Corneliu Coposu pentru această țară și cum ar fi arătat ea cu un lider ca el, un om demn, care nu s-a plecat în fața nimănui, decât a Regelui.

20 mai 1990 – au loc primele alegeri libere (?) din România de după căderea comunismului. Aceste alegeri au fost câștigate cu un scor zdrobitor de Ion Iliescu și de FSN. În cursa pentru președinte au fost: Iliescu (85.07%), Rațiu (4.29%) și Câmpeanu (10.64%). Alegerile au avut loc în Duminica Orbului, a șasea duminică după Paște.

Ca un făcut, la 24 de ani după acel moment, noi încă mai orbecăim, pierduți într-un șir de alegeri neinspirate. Și parcă nu ne-am învățat lecția. Și nu mai avem nici o figură mesianică, demnă, în genul celor ale lui Coposu și Rațiu, care să ne dea speranța că poate, totuși, vom scăpa.

coposu-ratiu

2 thoughts on “20 mai – cum și-a ratat România destinul”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *