2 ani de USL

La 5 februarie 2011 se semna acordul de înfiinţare a Uniunii Social Liberale. Un proiect politic fără precedent în istoria post decembristă de la noi, care a adus alături cele două mari partide de stânga şi de dreapta, PSD şi PNL, plus un partid mic, Partidul Conservator, dar care dispunea de o forţă media fără egal.

Dacă stăm să ne uităm la ce şi-a propus USL, ne putem declara, parţial, mulţumiţi. S-au câştigat zdrobitor ambele alegeri din 2012, cele locale şi cele parlamentare. Avem în acest moment conducerea Guvernului şi o majoritate parlamentară care îşi poate permite implementarea unor mari proiecte, precum revizuirea Constituţiei sau regionalizarea.

Rămâne totuşi un mare minus în dreptul alianţei: nereuşita referendumului de demitere a lui Băsescu, din iulie 2012. Şi practic, ratarea principalului obiectiv, acela de a-l înlătura pe Băsescu din funcţia de preşedinte.

Totuşi, trebuie să privim cu optimism şi să felicităm liderii celor 3 partide pentru faptul că au lăsat deoparte orgoliile personale şi au reuşit să creeze o construcţie politică solidă, care, în ciuda tuturor celor care nu îi dădeau multe şanse, sărbătoreşte azi 2 ani.

Nu vreau să îmi imaginez cum ar fi arătat România anului 2013 tot cu PDL la guvernare…

usl

2 thoughts on “2 ani de USL”

  1. Pana la urma daca e sa privim obiectiv putem constata ca realizarile USL de pana acum sunt destul de impresionante.Practic aceasta alianta a reusit sa rastoarne un guvern prin motiune (pt prima data dupa 1989),a castigat alegerile locale in cel mai zdrobitor mod cu putinta iar la parlamentare a obtinut un scor mai mare chiar si decat cel al FSN-ului in 1990.Aceasta alianta a redus PDL-ul de la nivelul de partid-stat la cel de partid-balama si i-a scurtat masiv din puteri lui Base.Chiar si referendumul din vara a avut importanta sa.Atunci s-a spulberat definitiv mitul invincibilitatii lui Basescu (sa nu uitam ca pana la referendum el castigase absolut toate bataliile electorale in care fusese implicat direct).Apoi e uimitor faptul ca 2 partide mari(PSD si PNL)au fost capabile sa renunte la propriile lor orgolii si sa se uneasca pt a salva tara de la dezastru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.