13 iunie 1990, ziua când România a murit un pic

Sau poate mai mult. Cert este c acele evenimente, din perioada 13 – 15 iunie, reprezintă cea mai neagră pată pe istoria post revoluţionară a României. Modul cum tineri, intelectuali, vârstnici, liberali, ţărănişti, monarhişti, nu mai conta cine, erau luaţi la bătaie de minerii chemaţi de Iliescu şi aduşi cu bunăvoinţa şi sprijinul logistic al lui Băsescu (să nu uităm asta), nu trebuie niciodată lăsat uitării.

Nu ştiu să spun acum dacă rolul lui Iliescu la evenimentele din decembrie 1989 a fost unul malefic sau nu. Istoria ne va lămuri şi asta. Dar pentru ceea ce s-a întâmplat în iunie 1990, Iliescu chiar ar trebui judecat, iar alături de el să stea şi Băsescu, cel care pozează în reformatorul statului român.

Reforma lui Băsescu a început ca şi democraţia lui Iliescu, cu bulane pe spatele celor care au îndrăznit să spere într-o democraţie reală.

Dincolo de partea negativă, 13 – 15 iunie, evenimentele din acea perioadă reprezintă şi ultima mare solidaritate publică manifestată de români. Sute de mii de oameni au stat în stradă, s-au coalizat pentru un ideal, pentru un vis. Acesta este momentul în care Piaţa Universităţii a devenit o stare de spirit, ceva indestructibil.

Ar fi bine să ne aducem aminte de asta, acum, când suntem călcaţi în picioare şi umiliţi mai rău ca în acea perioadă.

mineriada1990

8 thoughts on “13 iunie 1990, ziua când România a murit un pic”

 1. Exista Dumnezeu frate Iancule iar minerii au platit deja pentru ceea ce au facut in 13 iunie 1990…fireste nu suficient mai ales daca te uiti la moaca lui MIron Cozma .Mai ramane ca Iliescu sa dea fata cu Creatorul { ajuta Doamne sa fie cat mai curand !!! } si fireste Minstrul Transporturilor de atunci {acualul presedinte } Traian Basescu insa…cred ca Dumnezeu nu va avea treaba cu astia doi : astia sant arvuniti deja de Satana !

 2. „Sunt descurajată, nu mai vreau nimic” Între 14 şi 17 iunie 1990, tânăra mamă Gabriela Lepădatu îşi căuta soţul pe străzile unui Bucureşti patrulat de mineri porniţi pe violenţă. Mitriţă nu venise acasă de trei zile şi disperarea făcuse din Gabriela probabil singurul om care nu mai vedea nimic din haosul de pe stradă. Nu l-a găsit singură. Şi probabil că nici nu l-ar fi găsit vreodată dacă un vecin cam prea informat de cele petrecute nu s-ar fi apropiat şi nu i-ar fi spus: „Mai bine îţi zic direct, să nu te mai chinui. E mort, la morgă, nu-l mai căuta”.

 3. “şi sprijinul logistic al lui Băsescu (să nu uităm asta),”

  :D :D

  scoate organul de reproducere a lui voiculescu din fund, ca iti controleaza mintile.

 4. mineriada …

  Cum era bancul ala cu rusii.. eram tineri maa…

  pai sa le luam pe rand.
  Cine a facut mineriada e la putere acum. Si nu ma refer la Basescu care e pa de la alegerile parlamentare incoace. Cat timp va fi la putere prin discipoli nu are sens sa comentam de tribunal si alte alea. Din pacate noi la revolutie am schimbat randul unu din PCR cu randul doi . Dupa anii 2000 randul 2 cu trei.

  Doctrina politica si alte alea au murit odata cu Seniorul (Corneliu Coposu pentru cititorii mai tineri). Va recomand sa cititi dialogul lui cu iliescu si o sa intelegeti de ce.

  E drept situatiile nu se compara. Basescu e un soi de pisica pe langa iliescu. Asta ca basescu a inceput cu pulane… ai scris-o asa sa te aflii in treaba. Eu v-as fi facut ca sarkozy cand era ministru de interne. Din cate am vazut la stiri nu a intervenit politia decat o singura noapte dupa care s-a protestat 2 luni fara probleme.

  Si in incheiere o constatare pentru tovarasu’ iliescu.

  Ieri am pus panselute in curte dar al naibi sa fiu daca am reusit cu ranga si tarnacopul. O sa cer o bursa de studiu in valea jiului poate ma invata minerii…

  1. @neimportant de ce mi se pare mie ca vrei, nu stiu daca voit sa nu, sa il scoti mai curat decat ar fi cazul, pe Basescu. Da, vina lui Iliescu e majora, nu se va prescrie, moral, niciodata. Dar Iliescu nu a actionat singur. A avut slugi precum Basescu alaturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *